In een onzekere tijd als deze is het extra belangrijk om het magazijnbeheer extra goed in orde te hebben. Voor het ene bedrijf betekent die crisis van dit moment dat het magazijn extra veel voorraden overhoudt en voor het andere bedrijf betekent deze tijd juist dat de verkopen plotseling hard omhoog zijn gestegen. Flexibel en snel anticiperen is dan ook extra belangrijk en wij leggen verschillende manieren uit hoe je hier juist goed mee omgaat.

Probeer zo min mogelijk te verplaatsen

Door uitbreidingen van het magazijn en het bedrijf kan het al snel voorkomen dat pakketten naar steeds meer verschillende plaatsen gaan in het magazijn, voordat ze echt worden verzonden. Probeer geregeld het proces na te lopen en kijk of er beter kan worden gepland door de pakketten zo min mogelijk te laten verplaatsen.

De snelste manier is door gebruik te maken van cross docking. Bij deze methode worden producten die binnenkomen direct klaargemaakt en doorgestuurd.

Automatiseer alles waar mogelijk

Zeker bij het magazijnbeheer is het ontzettend belangrijk om zoveel mogelijk te automatiseren. Kijk ook hier geregeld naar hoe het proces momenteel verloopt en wat er eventueel kan worden geautomatiseerd en versoepeld.

Slim gebruik maken van software

Voor klanten en potentiële klanten is er niks vervelender dan wanneer producten die zij willen hebben zijn uitverkocht of wanneer ze een product bestellen, maar dat product eerst nog bij de leverancier vandaan moet komen. Met de juiste software kun je de meeste van deze problemen voorkomen. Zo kan software je helpen updates te geven wanneer producten bijna zijn uitverkocht, of ze zelfs automatisch direct bij de leverancier bestellen. Zo kunnen deze software en dashboards voor het magazijnbeheer je enorm helpen bij het voorkomen van deze problemen.

Maak zones in je magazijn

Zowel voor mensen en machines is het beiden handig wanneer je magazijn goed is ingericht in zones en wanneer alles zo overzichtelijk mogelijk is. Maak daarom verschillende zones voor bepaalde categorieën in je magazijn.

Nodig een externe specialist uit

Soms denk je zelf alles voor elkaar te hebben, maar jij bent die persoon die dagelijks in je eigen magazijn werkt. Nodig eens een externe specialist uit en wie weet heeft die persoon diverse tips voor je om toch nog meer processen te verbeteren. Vergeet niet dat een tip al een groot verschil kan maken voor de efficiency van het hele proces.

Leave a Comment