Het drukken van boeken gaat tegenwoordig heel anders dan in het verleden. Een hele nieuwe techniek van het drukken van boekwerken is namelijk Printing on Demand. Dit wordt ook wel POD genoemd. Dit is een vorm van digitaal drukken en kan ik kleine oplage, al vanaf 1 boek. Pas wanneer een bepaald boek wordt besteld dan wordt deze gedrukt. Er zijn verschillende situaties waarin dit erg handig is. Hieronder bespreken we de verschillende situaties.

Wanneer komt Printing on Demand goed van pas
Steeds meer nieuwe schrijvers maken hier gebruik van. Wie voor het eerst een boek op de markt brengt schat vaak moeilijk in of dit een succes gaat worden of niet. Je wilt niet dat je veel boeken laat drukken en er vervolgens blijkt dat er geen of weinig vraag is voor je boek en dat jij met een grote voorraad blijft zitten. Met Printing on Demand wordt er voorkomen dat deze situatie zich voordoet.

Daarnaast wordt Printing on Demand vaak toegepast bij boeken die in het verleden populair waren, maar tegenwoordig minder populair zijn. Omdat deze boeken toch nog geregeld besteld worden komt deze drukwijze goed van pas. Iedere keer als het boek toch nog wordt besteld dan kan deze automatisch worden gedrukt. Tot slot wordt het geregeld toegepast wanneer de schrijver van een boek zich in een nichemarkt begeeft. Wie in een bepaalde niche zit verkoopt vaak een lager aantal van de boeken, doordat de markt beperkter is.

Wat zijn de kosten?
De kosten voor Printing on Demand zijn afhankelijk van een aantal factoren. Over het algemeen liggen de kosten per stuk hoger dan wanneer er in een grote oplage wordt gedrukt, maar deze kosten worden vaak weer terugverdiend doordat men niet met een grote voorraad blijft zitten. Voor meer informatie over de kosten kun je contact opnemen met een partij als Pumbo. Zij bieden persoonlijke begeleiding en hebben voor ieder boek een oplossing op maat.

Leave a Comment