In het digitale tijdperk volgen technologische ontwikkelingen zich razendsnel op. Helaas betekent dat, dat een computer geen lang leven is beschoren. Na een jaar of vijf is de houdbaarheidsdatum er doorgaans wel vanaf. Maar wat moet je doen met je oude apparaten? Wij vroegen IT-recycling, specialist in het recyclen van IT-apparatuur, om advies.

In principe zijn er twee elementen belangrijk bij het ‘weggooien’ van een oude computer. Enerzijds speelt dataveiligheid een belangrijke rol. Zeker nu privacy een prominente rol speelt in de samenleving wil je niet dat anderen er met je persoonlijke informatie vandoor gaan. Anderzijds speelt het duurzame karakter een prominente rol.

Veilig recyclen
Het is geen fijne gedachte dat een ander er metje persoonlijke wachtwoorden, belastingaangiftes of browsegeschiedenis of zelfs je persoonlijke foto’s vandoor gaat. Je doet er daarom verstandig aan om de computerdata voor recycling te vernietigen. Het vernietigen van harde schijven gaat betrekkelijk eenvoudig maar het simpelweg legen van de prullenmand is niet voldoende.

1.Leeg alle bestanden en de prullenmand, verwijder vervolgens de harde schijf uit je computer en bewaar deze. Nu ben je er zeker van dat er geen vertrouwelijke informatie meer op het apparaat zelf staat omdat er geen bestanden meer aanwezig zijn. Wil je ook de harde schijf vernietigen? Sla er dan enkele keren met een hamer op.
2.Wil je het voor zakelijk gebruik grondig aanpakken dan kun je altijd een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zij beschikken in de meeste gevallen over een professionele harddisk shredder.
Duurzaam recyclen
In een laptop of computer zitten veel metalen en gevaarlijke stoffen. Deze zijn schadelijk voor het milieu, vandaar dat je een computer niet zomaar bij het afval mag deponeren. Bovendien kunnen veel materialen worden hergebruikt. Duurzame computer recyclingis daarom essentieel voor een circulaire economie.

In principe kun je een laptop of computer bij een gemeentelijke verzamelplaats weggooien. Zij hebben ruimtes ingericht voor elektronisch apparatuur. Een ander initiatief voor de particuliere markt is Wecycle, hierbij zijn verschillende inzamelpartijen aangesloten. De zakelijke markt heeft vrijwel altijd te maken met grote aantallen. Dat betekent dat er gespecialiseerde bedrijven nodig zijn om de apparatuur te recyclen. Kijk daarbij altijd of zij in het bezit zijn van een WEEELABEX certificering! Deze certificering geeft aan of een recyclebedrijf legitiem is en dus duurzaam recyclen.

Met de tips en maatregelen uit dit artikel kun je met een gerust hart oude apparatuur inleveren.

Leave a Comment