Virtual Reality film maken met 360 graden camera België

Met een camera kun je de wereld om je heen filmen…of toch niet? Eigenlijk film je maar een deel van de werkelijkheid, zo kun je Manneken Pis met een normale camera filmen, maar je ziet niet waar hij zelf naar staart de hele dag. Je kunt tegenwoordig ook 360 graden video maken België, dan kun je als toeschouwer helemaal rondkijken in alle richtingen. Dat geeft een compleet ander beeld van een locatie. Een Virtual Reality film maken is niet zo eenvoudig, zelfs professionele videoproductie bedrijven kunnen niet zomaar op basis van de traditionele technieken aan de slag om een 360 graden video te maken. Een populaire toepassing bij Virtual Reality film maken is een 360 graden rondleiding. Zo kun je op zeer opvallende wijze een locatie volledig in beeld brengen, met als doel de kijker te informeren en wellicht ook aan te zetten tot een bezoek aan Antwerpen, Brussel of een andere bijzondere locatie in België. Ook voor een 360 graden rondleiding binnen in een museum of een andere locatie is mogelijk. Hoe gaat een een Virtual Reality film maken eigenlijk in zijn werk?

Virtual Reality film maken

De termen Virtual Reality en 360 video worden best vaak door elkaar gehaald, niet iedereen ziet 360 video als echte VR. Je kunt namelijk alleen rondkijken maar niet vrij rondlopen. Voor een 360 graden rondleiding is dat geen probleem, eerder zelfs een voordeel. Om de betrokkenheid bij de VR video zo optimaal mogelijk te maken is het gebruik van een professionele 360 graden camera die niet alleen in hoge resolutie op kan nemen maar ook in 3D eigenlijk een voorwaarde. Vanwege de kosten en complexiteit worden dit soort VR camera’s meestal gehuurd, vaak ook inclusief een crew.

360 graden video maken

Een 360 graden video maken is op zich niet ingewikkeld, maar het resultaat is sterk afhankelijk van de kennis die de filmmaker bezit. Zo moet de horizon recht zijn, anders wordt rondkijken heel desoriënterend. De camera mag wel bewegen maar niet schokken, dat kan namelijk een misselijk gevoel oproepen bij de toeschouwer. De grootste uitdaging bij een 360 graden video maken is vaak het uit beeld houden van de crew, je kunt immers het volledige beeld in 360 graden bekijken. Kortom; een Virtual Reality film maken is meer dan een mooie VR camera huren en op pad gaan.

360 graden rondleiding

Hoewel er wel (korte) speelfilms worden gemaakt in 360 graden is het de 360 graden rondleiding die het meest geschikt lijkt voor dit medium, althans op dit moment. Bij standaard 360 graden films kun je namelijk niet als toeschouwer vrij bewegen, je kunt alleen rondkijken. Snelle beeldwisselingen zijn ook uit den boze omdat je als toeschouwer dan geen idee meer hebt waar je naar kijkt. Met een 360 graden rondleiding is het net alsof je in een bootje zit die rondvaart door de grachten. Of door een museum loopt terwijl een gids je informatie geeft.

Waarom zou je een Virtual Reality film maken?

Je kunt mensen over de hele wereld naar Brugge of Gent halen zonder een lange vliegreis om ze interessante plekjes te laten zien. Je kunt informatie geven voor educatieve of commerciële doeleinden, en je kunt potentiële klanten de weg wijzen naar jouw locatie met een 360 graden rondleiding. Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden met VR video. Welk verhaal wil jij vertellen?

Leave a Comment